Η τιμή, τιμή δεν έχει…

η τιμή, τιμή δεν έχει...

η τιμή, τιμή δεν έχει…

Η κατάσταση στο χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου και της ύφεσης μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη και δραματική.Η πτώση στις πωλήσεις βιβλίων αλλά και στην βιβλιοπαραγωγή είναι κάθετη. Εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία προσπαθούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν  στη νέα δύσκολη οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά απο την είσοδο της χώρας στο μνημονιακό καθεστώς. Με δεδομένο την μικρή φιλαναγνωσία των Ελλήνων και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο μέλλον, όλα δείχνουν πως το τοπίο στο χώρο του βιβλίου θ’  αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια.

Αρκετοί εκδότες άρχισαν σιγά σιγά να ρίχνουν τις τιμές τους και να προβαίνουν σε προσφορές σε υπάρχοντες τίτλους βιβλίων. Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τον έλληνα αναγνώστη γιατι στις προσφορές βρίσκει πολύ καλά και ποιοτικά βιβλία. Αυτο που αναρωτιέμαι ως βιβλιοπώλης είναι γιατί άργησαν τόσο να το κάνουν; Πολλοί δεν κάνουν ακόμη τίποτα ή πολύ μικρές μειώσεις με παράλληλη πτώση της ποιότητας των βιβλίων ( φτήνο χαρτί εφημερίδας, δέσιμο βιβλίου, κτλ) Με δεδομένο το μικρό  περιθωρίο κέρδος του βιβλιοπωλείου μπορεί κάποιος να συμπεράνει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα χρόνια του ευρώ απο τους εκδοτικούς οίκους. Σίγουρα μπορώ να καταλάβω την ανατίμηση στα πάντα στην χώρα μετά την νομισματική ένωση και πως αυτό είχε τον ανάλογο αντίκτυπο και στο κόστος των εκδόσεων και στην τιμή των βιβλίων, όμως πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανατιμήσεων ήταν πλασματικό, κερδοσκοπικό και αδικαιολόγητο.

Είχαμε φτάσει στο παράδοξο φαινόμενο τα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων ελλήνων συγγραφέων να κοστίζουν περισσότερο απο διάσημων ξένων συναδέλφων τους, παρότι σε αυτούς υπάρχει το κόστος δικαιωμάτων και μετάφρασης. Να μην μιλήσουμε για τη ροζ λογοτεχνία ( τόσο σε τιμές όσο και σε φτήνιάρικες κιτς εκδόσεις) που αποθεώθηκε σε μια ελλάδα που ζούσε το όνειρο της γκλαμουριάς και της απατηλής λάμψης της ματαιοδοξίας. ‘Οπως και σε διάφορα επιστημονικά συγγράματα που κάποιοι εκδότες στοχεύοντας στην αγορά τους απο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα εκτόξευαν τις τιμές των στη στρατόσφαιρα! Πολλοί απο αυτούς κατηγορούν πλέον το αναποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο απο το οποίο θησαύρησαν όλα αυτά τα χρόνια… Καμία διαφορα απο τόσους και τόσους όψιμους θιασώτες τής ιδιωτικής πρωτοβουλίας  που τρώγαν και τρώνε απο τον δημόσιο κορβανά.

Δυστυχώς στην Ελλάδα της καταστροφής δεν έχει να κάνει αν είσαι σωστός επαγγελματίας και ανθρωπος για να επιβιώσεις, είναι πάνω απο μας και έχει να κάνει με τις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην μας. Όλοι στο χώρο του βιβλίου πρέπει να καταλάβουμε πως οι φίλοι του βιβλίου και οι αναγνώστες που μας στήριζαν και μας στηρίζουν απαιτούν ποιότητα και καλές τιμές. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος και για να προσελκύσουμε νέους αναγνώστες και οχι με μοδάτα σκουπίδια. Πέταξαν αυτά τα πουλάκια που τρώγαν σκουπίδια σε υψηλές τιμές και κάποιοι τρίβαν τα χέρια τους.

Μοίρασέ το:Share on Facebook16Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Χρήστος Νάκος

Συνιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Αναγνώστης, επικοινωνία: cn.nakos@gmail.com

You may also like...